Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2006 23:40 - Ориз с маслини
Автор: ladle Категория: Хоби   
Прочетен: 24072 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тая манджа много я обичам. Само дето си е ревливо да режеш лук. Като рукнат ония ми ти сълзи, докато не се наревеш, че ти си е паднала такава съдба, спиране няма. Ама като се замислиш, дали от лук, дали от мъка, сълзите са си все същите. Живот...
Пък гадното е да миеш ориз. Една чаша. Дали кафена или чаена, трудът си е все същият. Зависи от обема на тенджерата.
Та като поревете над главата лук и после оправдаете с него клетвите към съдбата, докато миете (и чистите, ако се наложи) чашата ориз... ех!, оставете ориза да дойде на себе си (да поизсъхне, демек) и сложете тенджерата на котлона. Сипвате олио колкото да покрие дъното и след като обстановката се нажежи достатъчно, прибавяте лука. Изчаквате го да се обезсили, т.е. обезводни, а вие през това време си го тормозите, не му давате мира, бъркайки го. Дойде ли си до златиста кондиция, изсипвате ориза и ускорявате оборотите на бъркането. Докато не почне да се пръска по стените на тенджерата, както казва майка ми. Като почне да се "пръска", ще го разберете, няма начин. Тогава наливате 3-4 чаши вода (същите такива, с които сте мерили ориза) и оставяте да къкри като бъркате от време на време -  отначало по-старателно. Посолявате на вкус, прибавяте подправки също на вкус (аз обичам чрен пипер на зърна или бахар и дафинов лист), после слагате маслините (колкото имате). Но не се оттегляте на отдих - бъркате от време на време и като загубите търпение, загребвате една лъжичка от ориза, изчаквате да поизстине и опитвате дали се е сварил. Ако не е, продължавете с дежурството. Ако е готов, изключвате печката и добър апетит!


Тагове:   маслини,   ориз,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. ladle - Резюме:
17.10.2006 18:43
Продукти: 1 кафена чаша ориз, 1 глава лук, маслини около 300 г, олио, сол, чер пипер, дафинов лист
Приготовление:
1. Почиствате ориза от чужди тела и повредени зрънца (например, с черни точки), ако е необходимо. Миете го докато водата се избистри. Пресипвате го в по-разлат съд, за да поизсъхне
2. Нарязвате лука
3. Загрявате олиото и изсипвате лука. Бъркате, докато се обезводни
4. Прибавяте ориза и бъркате интерзивно, докато зрънцата престанат да се слепват и започне да се "пръска" по стените на тенджерата
5. Наливате 3-4 чаши (същата, с която е мерен оризът) вода и бъркате, за да не се утаи на дъното и да загори
6. Прибавяте солта и подправките
7. Бъркате на малки интервали, докато оризът не започне да набъбва
8. Прибавяте маслините, разбърквате. От този момент нататък не бива да се прекалява с бъркането, за да не стане на каша, но не бива и съвсем да се оставя сам на себе си. Оставя се да ври до сваряването на ориза.
цитирай
2. nessa - Леле!
17.10.2006 20:23
Издаде ми тайната манджа! :))))
Като си я наготвя, се скривам в някоя стаичка, дърпам резето и докато не опразня тенджерката, не се показвам навън.
цитирай
3. анонимен - страхотна рецепта си постнала в блога си
17.10.2006 23:23
опитах я
супер!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
искам още рецепти
Please
цитирай
4. ladle - Ех!
18.10.2006 16:48
:)
цитирай
5. анонимен - Става много хубава
26.05.2009 13:59
Аз прибавям и домати, или доматено пюре. Може да пробвате ако изкате. Даже след като стане готова можете да иа изсипете в тава, да настържете малко кашкавал и да запечете вав фурна. Става невероятно само за 5 мин. и изглежда страхотно:)
цитирай
6. анонимен - eli-вкусно
22.10.2009 17:23
Може да прибавите и нарязан магданоз! Става още по-вкусно!
цитирай
7. анонимен - ot jena(22)
23.11.2009 13:02
va6ata recepta mnogo mi pomogna tai kato imam pora4ka ot maika mi da sgotvq ama ne moga,e tova e super
цитирай
8. анонимен - oriz s maslini
01.12.2009 13:09
mnogo hubava rezepta
цитирай
9. анонимен - niceee =)
10.01.2010 10:27
Google знае всичко, а ако не знаеше баща ми пак щеше да яде картофи довечера ! Евалата
цитирай
10. анонимен - Благодаря
10.10.2012 20:53
Сега разбирам защо някои са влюбени перманентно в готвенето... Супер забавен начин за представяне на една " проста " рецепта.
Да сте живи и здрави, а другото - ще се оправи!
цитирай
11. анонимен - Крутой форум для женщин
24.10.2012 11:51
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=5750">www.justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ladle
Категория: Хоби
Прочетен: 59537
Постинги: 3
Коментари: 26
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930